
Frequently Asked Question Regarding Changing Supra Pubic Catheters by LPN 
 
 
 
QUESTION: Is it within the Scope of Practice for the licensed practical nurse to change 

supra pubic catheters? 
 
 
ANSWERS: It is within the Scope of Practice for the licensed practical nurse to change 

supra pubic catheters. 
 
 
Rationale: 
Practical nursing includes performing additional acts that require education and training 
as prescribed by the Board and that are recognized by the nursing profession as proper to 
be performed by the practical nurse, under the supervision of the physician or registered 
nurse. 
 
Licensed practical nurses must adhere to their facility’s policy. 
 
 
Reference: 
Article 1. Board of Nursing; 32-1601.  Definitions #12(g) 
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